GRUUSIALAINEN KAALIVUOKA (halpaa ja hyvää!)
pieni, n 1 kg kaali
1 iso sipuli tai pari pientä
muutama valkosipulinkynsi
n. 1,5 prk tomaattipyrettä
sopivasti tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
pari maustekurkkua
1 prk smetanaa (enempi parempi)
juustoraastetta
mauteita, esim. suolaa, mustapippuria, timjamia, paprikajauhetta, chiliä
Kaali suikaloidaan melko pieneksi, ja sipuli ja valkosipuli pilkotaan. Ainekset heitetään isoon pataan ja kuullotetaan. Sekaan laitetaan tomaattiainekset ja mausteet ja vähän nestettä, ja annetaan hautua kypsäksi. (Eilen taisin hauduttaa pataa hellalla miedolla lämmöllä suunnilleen puolitoista tuntia.) Lopuksi pataan sekoitetaan smetana ja kuutioidut suolakurkut. Viimeisenä pata kumotaan uunivuokaan ja päälle ripotetaan juustoraastetta. Vuoka laitetaan vielä uuniin 200 asteeseen hautumaan täydelliseksi.
Tästä lähdettiin:


Limppu sanoi hiljattain, että ei mielellään syö ruokaa, jossa on kaalipitoisuus on yli 50 %. Parka ei ollut ymmärtänyt, että gruusialaisessa on kaalia ainakin 90 %, koska se on vaan niin hyvää. 5-vuotias Ilmarikin pyysi lisää, sitä ei ilmeisesti vielä olla aivopesty ajatuksella, että kaali on pahaa.
Kokkaillessani ja keittiössä siivoillessa mietiskelin, millainen viini gruusialaisen kaalivuoan kanssa voisi sopia. Punainen? Valkoinen? Ehkäpä joku kevyt punainen?
4 kommenttia:
Googlettelin gruusialaista kaalivuokaa ja kas, tänne johti tieni. Ellei kaali ole jo ehtinyt homehtua kaapissa, huomenna ois luvassa ko. herkkua. Iloista runebergiä!
Ja namia tuli!
Moi! Olen ihan newbie kokkailussa, mutta rakastan Gruusialaista kaalivuokaa. Jotta en ihan pilaa ruokaa, pari tarkentavaa kysymystä: Onko nuo pyreet sellaisia pienen pieniä purkkeja? 4-5 cm leveydeltään? Ja osaatko yhtään sanoa paljonko tomaattimurskaa on "sopivasti", purkki vai kaksi? Entä kuinka paljon mausteita kannattaa laittaa?
Ellu88: joo pyreet ovat just niitä pieniä pyörieitä purkkeja, ja myy ainakin Pirkka pyrettä nykyisin myös tuubeissa. Ehkä sellainen tuubi kannattaa ostaa, siitä on helppo lisäillä oman maun mukaan.
Sama pätee tuohon maustamiseen: en oikein osaa neuvoa tarkkoja määriä, vaan maistelisin ja lisäisin tarpeen mukaan. Suola on ainakin tärkeä tekijä maun muokkaajana, ilman suolaa mikään ei maistu miltään. Ainakin yhdellä teelusikallisella kannattaa aloittaa! Muissakin mausteissa mittana ehkä kannattaa käyttää teelusikkaa, niin pääset suunnilleen kartalle suuruusluokan kanssa.
Jos muuten käytät nyt kaupoista saatavaa kevätkaalia, niin se kypsyy varmaan tämän ohjeen aikoja nopeammin. Kypsyydenkin suhteen kannattaa reippaasti maistaa, mutta tällaiseen ruokaan pitkä kypsytys sopii mielestäni oikein hyvin.
Onnea kokkailuun! Tule vaikka tänne kertomaan miten onnistuit!
Lähetä kommentti