torstai 1. tammikuuta 2009

Joulukiireitä

Joulukuun loppu on ollut pelkkää joulukiirettä. Ennen pyhiä piti tietysti häsätä joululahjoja, siivota kotia joulukuntoon ja tavata kavereita glögien merkeissä. Parhaan jouluglögin sain Bulevardin Namaskaarissa, jossa glögi oli tehty omalla reseptillä. Tarjoilija paljasti, että pohjana on karpalomehu, terästeenä inkivääriviina ja mausteena vielä hitunen chiliä. Kielen päälle jäi mukava pieni polte.

Parhaat pikkujoulukoontumisajot oli ehdottomasti opiskelukavereiden kanssa Yrjönkadun uimahallissa. Se on ehkä uusi suosikkipaikkani, vaikka emme mahtuneetkaan toisen kerroksen lepohytteihin ja kahvilaan nauttimaan simaa. Saunomisen, uimisen ja vesijuoksun jälkeen kävimme intialaisessa ravintolassa syömässä.

Etnisten ruokien
ylisyömisen jälkeen, niin hyviä kuin ne ovatkin, teki kovasti mieli jotain ihan tavallisia ja perinteisiä makuja. Teimme siis vähän noloksi sunnuntairuuaksi herkullista nakkikeittoa: paketti kunnon nakkeja, kiinteitä perunoita, multaporkkanoita, lanttua, selleriä ja kasvislientä, mausteina maustepippuri, laakerinlehti ja persilja. Keitot eivät ihmeitä vaadi maistuakseen hyvälle...


Joulu meni perinteisillä herkuilla. Jouluruoat ovat kovin täyttävää sorttia, joten kun opiskelukaverit tulivat kyläilemään lauantaina, oli tarjolla hieman kevyempiä herkkuja jääkaapintyhjennysperiaatteella: creme ninonia, sipulipiirakkaa ja vihreää salaattia omenalla, parmesaanilastuilla ja pinjansiemenillä. Papan joululahjajuustot tuhosivat suunnitelmat kevyemmästä linjasta, mutta jälkiruoaksi ajatellut liekitetyt banaanit jäätelön kera jäivät ähkyn takia sentään syömättä.

Hansu toivoi creme ninonin reseptiä, ja tässä se sitten on siten kun itse sen tein eri reseptejä mukaillen. On muuten kokin paras kiitos, kun ruoka maistuu niin hyvälle, että
pyydetään oikein reseptiä...

Creme ninon (hernesosekeitto)

2 shalottisipulia
öljyä
1 pieni peruna
1 porkkana
kasvislientä (vettä ja kasvisliemikuutio)
600 g pakasteherneitä (3 pussia)
laakerinlehti
n. 1,5 dl kermaa
luraus kuivaa kuohuviiniä

Pieni sipuli sekä kuori ja pilko peruna ja porkkana pienempiin paloihin. Kuullota sipulia öljyssä ja lisää juuret, laakerinlehti sekä sen verran kasvislientä, että kasvikset ja myöhemmin lisättävät herneet peittyvät. Keitä 10-15 min. siten, että juuret hieman pehmenevät, ja lisää herneet. Anna kiehua toinen vartti niin, että herneet pehmenevät. Vatkaa odotellessa desin verran kermaa. Poista laakerinlehti ja soseuta, lisää loppu kerma ja kuumenna, lisää tarvittaessa suolaa. Käännä sekaan kermavaahto ja nosta kattila pöytään. Lurauta sekaan kuohuviini ja anna kuohua.


Creme ninon kelpaa tarjolle myös hienommalla aterialla. Se on kermavaahdon ja kuohuviinin ansiosta ihanan kuohkeaa ja suussa sulavaa, ja herneet maistuvat ihanan makealle kesälle. Mums!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa! Kiitos reseptistä. Täytyy pistää kattila porisemaan, kun joulupukin kontista oli jopa tullut uusi soppakattila meidän talouteen. Mitään (teko)syitä ei siis enää ole sopan tekemättä jättämiseen ;)