LEIPÄNEN
2,5 dl vesi-maito-seosta
25 g hiivaa vajaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa
n. 6 dl kolmen viljan leipäjauhoja
reilu luraus öljyä
Neste kädelle haaleaksi ja sekaan hiiva ja hunajaa (tai sokeria) hiivan polttoaineeksi. Suola ja pieni osa jauhoista sekaan. Taikinanjuuri ja liinan alla lämpimään paikkaan muhimaan xx minuutiksi - aikaa muille puuhasteluille. Iltapala-ajan lähestyessä lisätään loput jauhot, vaivataan pitkään vaikka telkkarin ääressä ja loppuvaiheessa lurautetaan öljyä sekaan. Annetaan taikinan vielä nousta lämpöisessä xx min. Kun taikina on noussut tuplaksi, sen voi muotoilla jauhotetulla alustalla ja antaa taas hetken nousta liinan alla, kun uuni lämpenee 200-asteiseksi. Lopuksi pinnan voi vielä kostuttaa ja siihen voi leikata terävällää veitsellä kuviot. Leipä uuniin n. 20 minuutiksi - se on kypsä kun pohjasta lähtee koputellessa kumea ääni.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti