lauantai 8. marraskuuta 2008

Ekologisen jalanjäljen sosekeitto

Me testailtiin tänä aamuna ekologista jalanjälkeämme ja hiilijalanjälkeämme mm. täältä Hesarin sivuilta. Ihan hyvin me testeissä pärjättiin, mutta päätimme silti tänään tehdä ekologista ruokaa, siis kotimaista kauden kasvista ja juuresta.

Peruna-purjososekeiton ohjeen löysimme Finfoodin sivuilta. Ohjeesta teki mielenkiintoisen omenamehu. Tässä alla resepti on hieman tuunatussa muodossa, sillä meidän keitossamme oli hieman liian vähän purjoa. Finfoodin reseptistä ei oikein ottanut selvää perunan ja purjon suhteista. Resepteissä pitäisi aina olla määrät niin, että niistä osaa päätellä ainesosien oikeat suhteet. Itse en yleensä noudata reseptejä kovinkaan orjallisesti, vaan käyn tarkistamassa niistä määrät, ajat ja lämpötilat.

PERUNA-PURJOSOSEITTO

1 osa purjoa
3 osaa jauhoisia perunoita

muut ainekset reseptiä mukaillen:
1-2 sipulia tuomaan makua
voita kuullottamiseen
1,5 dl omenamehua
kasvislientä sen verran, että kasvikset peittyvät
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
reilu luraus kermaa
runsaasti tuoretta timjamia

Purjot ja sipulit paloitellaan ja kuullotetaan voissa. Sekaan lisätään perunapalat, kuullotetaan hetki, sekä omenamehu. Omenamehua keitetään niin pitkään, että neste on lähes haihtunut. Tämän jälkeen lisätään neste ja annetaan kiehua, kunnes perunat ovat kypsiä. Keitto soseutetaan, lisätään kerma ja mausteet ja kuumennetaan.

Keiton kanssa söimme lämpimiä voileipiä, joissa oli runsaasti sinappia, tomaattia ja vahvan makuista Goudaa (ja uuniin 225 asteeseen ottamaan väriä). Sinappi ja purjo sopivat muuten erinomaisesti yhteen!


Yhteen lämpimään voileipään oli syntynyt uunissa hymynaama. Vai kissa, karhu vai piru?

3 kommenttia:

Visualisti kirjoitti...

Uuuuh mitä reseptejä taas! Enhän mä koskaan ehdi koklaa näitä kaikkia!

Mut hei, meitsi väkersi viikonloppuna sairaaaan hyvän suolaisen kääretortun! Sisus oli suppis-feta-pinaattia, ja tuli mielettömän hyvä - luotan sokeasti saamaani suoraan palautteeseen jonka sain tyytyväiseltä mieheltä sohan pohjalta!

Torttu oli jopa parempaa vasta seuraavana päivänä, kun oli saanut muhia tovin voipaperiin kääriytyneenä, ja se pysyi paremmin koossakin oltuaan tiukasti paperin sisällä hetken.

Tämän resepti oli jossakin lehdessä, oisko ollut uusin kotiliesi tai vastaava.

Suurmestari Salami kirjoitti...

Suolainen kääretorttu? Meitsi on niin tylsä, etten oo koskaan kuullutkaan moisesta. Erinomainen idea kyllä! Joudut paljastamaan taikinan reseptin, sisuksiin voi varmaan laittaa vaikka mitä hyvää!

Visualisti kirjoitti...

Taikina on niinkin erikoinen, kuin tavis pannukakkutaikina, jonka päälle heitetään paistetut sienet ja pinaatit...!

Hei voi vitsi, tulevana viikonloppuna ois ollu suklaafestarit (!) Lasipalatsissa ja nyt sä missaat ne!! En tiedä onko ne yhtään suunnattu tällaiselle perus-suklaa-kuluttajalle, mutta aattelin että voisin piipahtaa.