Olin lähtenyt halliin ostamaan karitsan paahtopaistia, mutta mukaan tarttui ihan vahingossa myös chorizoa, leipää, Ahon jugutteja ja neilikoita. Kaupungin parhaita Runebergin torttuja onnistuin juuri ja juuri vastustamaan, sillä Limppu ei ole niiden suurin ystävä. Olisi kai kannattanut ostaa edes itselle, sillä tortut olivat kuulemma poikkeuksellisen hyviä. Neilikkaparkani taisivat muuten kärsiä kävelymatkasta kotiin, vaikka ne aluksi näyttivät selvinneen koitoksesta.
Reinin lihan oma chorizo-makkara oli heräteostos, joka ansaitsee kunniamaininnan, kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Se oli juuri sopivan mausteista, mehevää eikä rakenteessa ollut mitään epäilyttävää. Tiedättehän mitä tarkoitan, jos puhun yllärimakkaroista, joista ei koskaan tiedä mitä hampaiden väliin seuraavaksi joutuu? Chorizo-makkaraa paistettiin lihatiskin neidin ohjeiden mukaisesti 15-20 minuuttia miedolla lämmöllä, sitten se pistettiin palasiksi ja nautittiin tulisen tomaattikastikkeen ja tagliatellen kera.

Launtai-iltana evakko-Epe ja Rope tulivat kyläilemään ja katsomaan elokuvaa, ja heille tuli tarjottua vanhaa kunnon juustokohokasta, joka kerta kerran jälkeen nauttii suurta suosiota. Se on mielestäni kertakaikkisen loistavaa illanistujaisruokaa runsaan vihreän salaatin kera. Itse saattaisin muuten jättää valkosipulin kohokkaasta kokonaan pois tai ainakaan en laittaisi sitä paria pientä kynttä enempää.
Niin, alunperin tarvitsin siis hallista karitsan paahtopaistia, jota minun on jo muutaman päivän tehnyt mieli. Paahtopaistin ja papulisäkkeen idean sain muokattavakseni täältä.
Karitsan paahtopaistia papu-perunapedillä
1 pieni karitsan paahtopaisti/syöjä
Marinadi:
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
runsaasti timjamia, persiljaa, rosmariinia
4-5 valkosipulinkynttä
Lisuke kahdelle nälkäiselle:
4 kiinteää perunaa
200 g vihreitä pakastepapuja
1 iso punasipuli
3-4 kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
tuoretta persiljaa ja timjamia
Laitoin karitsan paahtopaistit lauantai-iltana muhimaan marinadiin, jossa oli runsaasti valkosipulia, tuoretta persiljaa ja timjamia sekä tietysti rosmariinia, oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Nostin ne sunnuntaina reilua tuntia ennen paistamista pöydälle lämpenemään. Keitin perunat juuri ja juuri kypsiksi. Pavuille riittää muutama minuutti kiehuvassa, suolatussa vedessä.
Paahtopaisteista pyyhitään ylimääräiset marinadit ja mausteet talouspaperilla pois. Paistoin paahtopaisteihin kauniin ruskean pinnan kuumalla pannulla ja nostin ne 175-asteiseen uuniin pippuroinnin ja suolauksen jälkeen. Tökkäsin toisen paistin kylkeen paistomittarin. Sopiva sisälämpötila on kai 65-70 astetta, ja minä odottelin mittarin nousemista 68:aan - tässä kesti noin 15 minuuttia. Mielestäni lopputulos oli aika passeli, sillä liha oli sisältä kauniin rosee ja mehukas. Kun otin paahtopaistit uunista, laitoin ne vielä vetäytymään folio-, keittiöpyyhe- ja Limpun farkut -kääreeseen.
Kun paahtopaistit ovat uunissa, voi alkaa viimeistelemään papu-perunalisuketta. Suikaloin punasipulin, pilkoin valkosipulin ja viipaloin perunat. Laitoin ison pannun lämpenemään ja kuullotin siinä sipulit. Tämän jälkeen lisäsin perunaviipaleet ja niiden lämmettyä vielä pavut. Viimeisen silauksen antoivat suola, mustapippuri ja tuoreet yrtit.

Viikonlopun kohokohdat:
- Hakaniemen halli ja Ahon tyrnimarjajugurtti - ehkä parasta maustettua jugurttia ikinä!
- Reinin lihan chorizo-makkara
- täydellisen sunnuntaipäivällisen nauttiminen mitä parhaassa seurassa pelkät kalsarit jalassa
- Epen antama uusin Glorian ruoka ja viini -lehti. Onneksi siitä on vielä puolet lukematta...
- onnistuminen - kun omat tekeleet maistuvat paremmalle kuin ravintolassa ja tulee tunne, että yksinkertaiset maut ovat juuri kohdallaan. Kunpa joka päivä voisi syödä näin hyvin!
2 kommenttia:
Tieks mitä - ei kannata mennä Hakaniemen halliin lauantaina kovin myöhään, sillä ainakin eilen oli NE jugurtit loppu! LOPPU!! Mutta maanantaina tulee lisää, taidan heti käydä noutamassa viikon setin.
Ja se juustokohokas oli muuten mielettömän hyvää! Taidan kokeilla sitä kun pääsemme seuraavaan evakkopaikkaamme! (josta on muuten näppärä matka Hakiksen halliin!)
Ou nou! Kuinka niin voi käydä?! Täytyy vain käydä hamstraamassa jugurtit ennen kuin muut ehtivät.
Voi kun taas joku päivä ehtisi sinne ostoksille...
Lähetä kommentti